Onderzoek naar het opzetten van een ‘short stay’-voorziening
In een Veiligheidsregio is geconstateerd dat er personen zijn met onbegrepen gedrag waar buiten kantoortijden een melding over komt en waar de hulpverlening niets mee kan. Ze doen niets strafbaars, dus het is geen politietaak. Er is geen sprake van somatiek, dus ze hoeven niet naar het ziekenhuis. Er is geen sprake van een psychiatrische crisis, dus ze hoeven ook niet naar de GGz-crisisdienst. Maar het wordt door de betrokken professional niet verstandig geacht deze persoon op straat te laten. Ik onderzoek momenteel hoe een ‘short stay’-voorziening voor deze doelgroep vorm kan krijgen.
Kostprijzen en financiering in een gemeenschappelijke regeling
Binnen een gemeenschappelijke regeling (GR) worden basistaken (die alle deelnemende gemeenten afnemen) en plustaken (die niet alle deelnemende gemeenten afnemen) onderscheiden. Voor alle taken is vastgelegd wat deze inhouden, welke prestaties worden geleverd en wat de kosten zijn. Ik heb onderzoek gedaan naar de kostprijzen van de verschillende taken en heb deze afgezet tegen prijzen van andere gemeenschappelijke regelingen. Ook heb ik gekeken naar verschillende financieringswijzen (bijvoorbeeld ‘PxQ’ en ‘lumpsum’), de voor- en nadelen en hoe deze uitpakken voor de deelnemers. Op basis hiervan is gekozen voor een financieringssystematiek die als eerlijk wordt ervaren door de deelnemende gemeenten en tegelijkertijd de continuïteit van de GR borgt.
Nieuwe dienst in de markt zetten
Een organisatie heeft een idee om een nieuwe dienst in de markt te zetten. Er is bepaald wat deze dienst globaal inhoudt en op welke markten men wil starten. Ik ben gevraagd dit idee verder op te zetten. Met een klein team hebben we vervolgens het concept uitgewerkt, een naam en huisstijl bedacht, materialen ontwikkeld en onderzoek gedaan naar de beoogde markten. Op basis van dat onderzoek zijn deze markten losgelaten is een andere insteek gekozen om van start te gaan. Inmiddels is deze dienst 10 jaar actief en winstgevend.
Kosten besparen bij een afdeling
De directie van een organisatie wil dat de staande organisatie anders gaat werken, zodat het toenemende aantal klanten kan worden opgevangen zonder extra personeel aan te nemen. Aan mij werd gevraagd twee afdelingen in de backoffice zo te organiseren, dat ze elkaars werk zouden kunnen opvangen. Onderzoek wees uit dat dat veel van de medewerkers al op hun tenen liepen en dat dit niet het momentum was om te reorganiseren. Gelukkig heb ik mijn opdrachtgever daarvan kunnen overtuigen en heeft deze besloten (tijdelijk) de formatie juist uit te breiden, om zodoende eerst voor rust op de werkvloer te zorgen en van daaruit te kijken wat haalbaar is.
Meer voorbeelden?
Zie mijn CV voor een uitgebreider overzicht van opdrachten die ik heb uitgevoerd.