Kosten organisatie-advies


Ik heb de afgelopen jaren een aantal fraaie kreten binnen de sector langs horen komen als het gaat over de tarieven van organisatie-adviseurs:

“If you pay peanuts, you get monkeys”

“Goedkoop = duurkoop”

“De concurrent vraagt een hoog tarief, dus wij ook, anders nemen ze ons niet serieus”

Ik sta soms oprecht versteld van de tarieven die concullega’s durven te vragen. Nog meer ben ik wellicht verbaasd over het gegeven dat sommige opdrachtgevers bereid zijn die tarieven te betalen.

Ik bewandel een andere weg. Ik wil een eerlijke prijs ontvangen voor mijn dienstverlening. Een prijs die de kennis en kunde die ik in alle jaren heb opgedaan ook toegankelijk maakt voor bijvoorbeeld het MKB, een sector die wel wat versterking kan gebruiken.

Ik maak altijd een offerte voor een bepaald vooraf afgesproken resultaat of periode. Ik informeer opdrachtgevers per stap over de vorderingen en de consequenties voor het afgesproken budget; onverwachte nacalculaties ken ik niet. Daarbij heb ik geen ‘uurtje-factuurtje’-mentaliteit. Ik wil namelijk ook niet dat een opdrachtgever mij zo behandelt.

Ook andere betaalconstructies zijn denkbaar, zoals ‘no cure, no pay’, een bepaald percentage van de gerealiseerde besparingen, ruil van dienstverlening (ik doe iets voor de opdrachtgever, de opdrachtgever doet iets voor mij), etc. Ik sta open voor ideeën van uw kant!